woensdag 25 februari 2009

De stroming

De stroming van Piet Mondriaan

Waar Mondriaan begon met gedetailleerde natuurlandschappen, eindigt hij met kubistische abstracties.

De Nederlander Piet Mondriaan hoort thuis onder de stroming genaamd fysisch kubisme. Dit is een stroming die tussen het kubisme en fauvisme ligt. Er wordt evenwichtig gebruik gemaakt van heldere emotionele kleuren en eenvoudige vormen.
Na een aantal jaar in Parijs keerde Mondriaan terug naar Amsterdam. Daar richtte hij samen met Theo van Doesburg het kunsttijdschrift `de Stijl´ op. Mondriaan ging artikelen schrijven voor de stijl. De Stijl is een stroming in de kunst. Deze stroming heet het Neoplasticisme, ook wel de Nieuwe Beelding.

De architecten en schilders die zich aansloten bij de stijl wilden hun schilderijen zo simpel mogelijk maken. Dat betekent dat je niet snel ziet wat het voorstelt.
Met de Nieuwe Beelding probeert Mondriaan de werkelijkheid of waarheid vorm te geven. De beeldingsmiddelen die hiervoor nodig zijn, zijn ruimte, vlak, lijn en kleur. Hierin wordt de natuurvorm opgelost. Er zijn drie kleuren die ze veel gebruikten: wit, zwart en grijs. Ook maakten ze gebruik van de primaire kleuren: rood, geel en blauw.Ze gebruikten simpele vormen zoals het vierkant of de rechthoek.

De aanhangers van de stijl hadden als doel, de kunst te zuiveren van elementen, die volgens de Nieuwe Beeldende kunstenaars niet direct met de schilderkunst verband hadden.